NUFFNANG

Yang Memfollow Kamek

Wednesday, May 9, 2012

MEI yang padat

Every year kan MEI memang adalah bulan yang aku tunggu. Sebab bulan ni paling banyak orang yang nak diraikan. Lepas sorang,sorang lagi sampai dah tak tahu nak buat apa kan.

Tahun ni pun sama jugak tapi lebih bermakna sebab selain dari besday aku, aku tengah tunggu kelahiran si baby ni yang due date nya 31.05.2012 tetapi disebabkan aku ni asyiklah overdue, jadi tak mengharap sangat lah kan.

Tapi aku asyik pujuk dia keluar on my birthday. :-)

Nak tahu brapa banyak keraian di bulan Mei ni.....Ni aku list kan...

1.05.2012-Birthday mak mertua aku

05.05.2012-Birthday mak aku

10.05.2012-Mother's day (ntah betul ke idak date tu)

12.05.2012-Anniversary parents aku

14.05.2012-Birthday pak mertua aku

26.05.2012-Birthday kak ipar aku

28.05.2012-BIRTHDAY AKU.....saja nak bagi highlight kan.....

29.05.2012-Birthday anak buah aku lak..(ye ke????yang pasti bulan Mei jugak dia ni)


Banyak kan??Takde lah aku kata banyak sampai beratus-ratus nak dicelebrate tapi itu dah kira banyak sebab tak henti-henti sambutan tu.


Jadi tahun ni disebabkan mak usu aku  belah bapak aku nak kawen on 01.06.2012, so kitorang decide nak buat celebration besar-besaran untuk bulan ni. Tambah pulak yang si kakak ipar aku tu ngandung jugak,pun sama due date dengan aku. Kawtimmmmmmmmmmmmmmmm sangat masa buat baby...Hehehheheheh.

Date yang dipilih untuk celebration on 28.05.2012...:-p....Adalah dimaklumkan bukan aku ye yang pilih date tu,tapi kakak sulung aku iaitu mak kepada anak buah aku tu.

Nanti aku buat entry ye pasal blast celebration ni.... Can't wait for the day and still counting days for the baby....

Tuesday, May 8, 2012

Tidak benar kata mu

Aku takde idea nak tulis apa lah....Tapi kan sejak 2 menjak aku start blogging ni,aku perasan memang yang jadi blogger ni adalah orang yang camwhore....

Matiklah aku ni haaaaaaaa...Bukan jenis camwhore ler...Ngambik gambor tu aku sukeeeee tapi tidak bergamabr sebab aku memang tak suka bergambar. Boleh kira je brapa kerat gambar aku ni. Nak tengok aku banyak bergambar time kawen je dulu kot.

Gambar anak-anak memang banyak. Hubby plak memang peel tak suka bergamabr.Suka tengok gambar je. Kalu disuruh ngko dia tu ngambik gambar, entah gamabr apa diambiknya.

Sebab tu jugak aku jarang tepek gambar dlm ni. Bukan saja nak bajet retis olllllssss....Tapi kadang aku rasa tak perlu,tapi rupa-rupanya perlu. Nak lagi kalau yang berblogging pasal diari hidup,orang-orang sekeliling kan.

Takpe...takpe...aku buat pelan-pelan ye. tak leh paksa sangat ni. 

Entry yang entah apa-apalah ni.

Tadi masa balik rumah aku tengok program wanita ni kat TV. Salah satu slot tu nak promosikan satu konsert. Tetamu tu lelaki,penyanyi lah ye. Kira legenda  lah tu. 

Aku tak bagi tumpuan sangat sebab tengah mengantuk. Dah jadi kebiasaanlah nak tido je mesti buka TV. Jadi tadi tengah diorang seronok berbicar,bermadah apa semua kan, terdengar si tetamu ni dok sebut Sabah and Sarawak.

Kira nya macam ni dia cakap...kat Sabah ada,tapi kat Sarawak takde. Tak tahulah mungkin yang di Sarawak buta IT ke apa?? Habis je dia cakap macam tu,disampuk oleh sang pengacara dan kamera memang ke arah pengacara lah kan.

Sumpah aku nampak sangat muka salaj seorang pengacara tu berubah habis. Tidaklah si pengacara tu dri Sabah ke  Sarawak ke tapi memang nampaklah perubahan wajah tu. Maybe terkujat jugak kot bila dengar si tetamu tu cakap macam tu.

Aku????Of course terasa. Even pun masa dia cakap tu aku dengar tak dengar je tapi memang pasti pasal buta IT tu. Kang aku sebut kang nama si tetamu,kena saman lak kan. Tapi aku nak bagitahu lah ye, tak semua nya yang dari Borneo ni buta IT. Even di pedalaman sekarang ni pun dah banyak kemajuan cumanya laluan ke pedalaman tu yes,memang masih menggunakkan laluan dalam hutan, naik bot. Aku tahulah sebab aku keja mahkamah dan ada masa bekerjasama dengan JPN nak pegi ke area pedalaman ni. 

Yang selalu komen kitorang ni dudok atas pokok lah apalah. Tak majulah,kureng sosial ke ntah apa-apa lagi lah. Aku pasti orang-orang sebegini memanglah tak pernah jejak kaki kat Sarawak. Hanya dengar dari orang dan suka percaya bulat-bulat.


Aku suggest yang tak pernah datang tu datanglah ye even hanya sekali dalam hidup korang. Nanti boleh beli banyak-banyak ikan terubok dan kek lapis...:-p


Friday, May 4, 2012

Sentap

AKU SENTAP KO BUAT MACAM TU LAH. TAPI AKU DIAM JEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE





































































































I HATE U DAMN MUCH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Enjoy a pizza and kebab meal with 3 friends at #deCarlo at RM39. That's a steal!

Enjoy a pizza and kebab meal with 3 friends at #deCarlo at RM39. That's a steal!

Counting the days

Assalamualaikum...

Hmmmm..Nak cite tentang perkembangan diri yang dah makin berkembang ni lah pulak.

Minggu ni adalah minggu ke 35. Rabu lepas baru je buat check up. Tapi kali ni aku pegi sebelah petang. Jadi next check up aku nak pegi sebelah petang jugak sebab kompom2 tak banyak sangat orang n tak lama nak menunggu. Letih dah aku brapa kali check up dah asyik tunggu sampai 4-5 jam. Dari pagi sampai ke tengahari.

Masa last check up, ada jumpa doc kan sebab nak tengok result BSP aku tu. Alaaaaaaaaaaa...yang kena check darah cucuk kat jari 4 kali tu. Kol 8 pagi, 11 pagi, 5 petang dan 9 malam. Result tu okey je untuk 3 waktu pertama tu. Sekali yang malam tu naik mendadak ke 7.3 sebab nya aku makan cokolat.Hambikkk...Tapi yang bestnya doc nak scan masa 36 minggu. Tapi sebabkan aku excited sangat nak scan sebab pregnant kali ni memang baru sekali je scan,so tertunggu-tunggu jugak.


Apa result scan???
Aku ni everytime pregnant memang jenis yang percaya kata hati. Ibu-ibu mengandung mesti faham maksud aku ni. Everytime aku mengandung agak-agak dah dalam 4-5 bulan macam tu dah macam dapat agak beserta dengan kata hati yang kuat akan tahu apa gender baby. Ni bukan berdasarkan pregnancy terdahulu sebab every pregnancy tu lain pembawakannya. So kali ni masa dh 4 bulan tu dah dapat agak the baby is boy. Memang excited sebab dah macam 'lat manit' kata orang-orang tua Sarawak. Maksudnya anak tu berselang seli jantina lah. Dalam kes aku ni lelaki,lelaki (yang meninggal tu), perempuan n now lelaki. Tapi masa scan tu aku tak tanya pun doc. Doc check air ketuban, kedudukan baby semua dah dalam posisi yang betul. Berat baby dalam 3.28. Masa scan lah. Kalau lahir mungkin lebih atau kurang dari tu kot. Last-last tu je doc tanya 'dah tahu jantina baby ke?'Aku eksen kemain jawab belum tapi kongpideng dalam hati memang boy. Doc tanya lagi 'nak tahuke jantina baby?' Aku jawab 'lelaki kan'. Doc tu kata 'yup,betul' sambil tunjuk kat aku kat screen tu telor dia.Bukan main lagi ye baby.

Persediaan barang-barang??
Hmmmmm...Part ni memang aku tak tahu nak cakap apa. Setakat hari ni banyak lagi aku tak beli. Dah ler semua barang-brang si bunga dulu aku tinggalkan kat rumah mak aku di Kuching. Iyelah sebab ingatkan nak jarakkan kelahiran kan 3-4 tahun ke. Sekalik kooooo eksiden. Sekarang ni memang aku dah macam kelam kabut sikit nak beli sikit-sikit mana yang perlu. Tapi ubat aku yang paling penting ni tak beli lagi. Huhuhuhuhuhu..Baju-baju memang aku tak beli sebab baby kan. Cepat besar. Pakai je baju si bunga yang sesuai untuk boy. Jimat sikit. Tetiba aku stresss lah kenang part ni. Heh.

Ibunya???
Aku???Setakat ni hanya mampu duduk, baring,buat keja rumah sikit. Keja opis tu apa boleh buat lah kan. Tapi hujung-hujung ni lagi banyak duduk dari buat keja sebab officially aku tak under sapa-sapa. Just buat keja mengikut arahan je. N multitasking jugak. Sakit belakang makin menjadi-jadi. Kat tuuuuuuuuuuuuuttttttt tu tak payah cakaplah kan. Bangun tido,nak bangun dari sofa nak berjalan semua dah sakit. Lama sangat aku rasa nak cukup bulan ni. lagi-lagi aku ni biasanya overdue. Hmmmmmmmm. So far,kesihatan tu okey lah.Setakat sampai ke 35 minggu ni takdelah kena sakit demam terok ke apa ke.Alhamdullillah.

Aku harapkan kelahiran baby ni semudah macam si bunga dulu. Tak lama sakit,tak lama nak push, n aku tak rasa sakit sangat masa kena jahit.

Next appointment nanti kena jumpa doktor lagi sebab aku ni disuruh buat lagi test BSP tu. Rimas betol lah nak buat benda tu sebab asyik nak ulang alik je. Sampai semalam aku terfikir nak menipu je tulis sendiri result tu. tapi bimbang jugak kalau diorang check balik dengan orang makmal. Hadap je lah ye.



KELAHIRAN


* Share dari blog ni http://zamani84.blogspot.com/2012/05/10-fakta-menarik-tentang-kelahiran.html


dan dari pandangan aku yang tengah membuyung ni.



10 FAKTA MENARIK TENTANG KELAHIRAN


1. Hanya 5% bayi yang lahir pada tarikh EDD (Estimated Due Date) mereka. Kebanyakannya lahir antara minggu ke 37 dan 42 kehamilan.
  * Aku dah lalui pengalaman sampai 41 minggu. Letih menunggu nokssssss.Inikan 42 minggu...huhuhuhuh

2. Sehingga bersalin, rahim ibu akan mengembang 500 kali ganda dari saiz normal untuk menampung kandungannya.
   * For sure lah kan. Rekod bayi terbesar aku si bunga tu lah...3.8kg...Semangat sungguh budak tu.

3. Purata darah yang hilang melalui proses kelahiran normal adalah 500ml.
     * Wallahualam.

4. 80% wanita mengalami sindrom “Baby Blues” semasa 2 minggu terawal selepas bersalin disebabkan oleh perubahan hormon badan.
    * Yang ni memang pasti tapi kalau tak kawal memang jadi meroyan kot. Takut juga.

5. Hanya 1 daripada 10 wanita mengalami pecah air ketuban sebelum proses bersalin bermula. Kebanyakan wanita hanya akan mengalaminya apabila mereka telah bersedia untuk meneran keluar bayi.
      * Semestinya. Aku takde pengalaman ni. Semuanya dipecahkan oleh misi-misi bertauliah.

6. Badan manusia hanya mampu menanggung kesakitan sehingga 45 Del. Tetapi semasa bersalin ibu akan mengalami sehingga 57 Del yang bersamaan dengan 20 tulang dipatahkan serentak.
      * Subhanallah. Lelaki mampu ke tak eh tahan kesakitan macam ni?? Alangkan hubby aku tu sakit gigi je dah macam apa dah perangai.

7. Apabila seorang ibu mula sakit hendak bersalin, tercatatlah pahala jihad baginya.
       * Alhamdullillah.

8. Apabila seorang ibu melahirkan anak, terhapuslah dosa-dosa lepas bagi wanita itu.
      * Syukur alhamdullillah.

9. Ibu bersalin akan dapat pahala 70 tahun solat dan puasa.
     * Syukur Ya Allah.

10. Setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah hadiahkannya pahala menunaikan haji.
     * Mudahan ada kesempatan untuk ke sana sendiri.

* Itu jelah pandangan aku. Yang pasti semua wanita yang telah bergelar ibu,ummi,mummy,emak atau yang bakal bergelar ibu,ummi,mummy, emak akan mengakui bahawa saat-saat mengandung adalah antara saat-saat terindah,termanis dalam hidup mereka.


Macam nangka daaaaaaaaaaa

Sabtu lepas macam biasalah asal weekend je memang aku balun tido santak sampai jam 11 pagi..Hehehehheheh.Bukan selalu(tak nak ngaku every week buat mcm tu).Tapi memang syok lerrrr tido santak jemaah dengan anak-anak di kala hubbyku bangun pagi bersiap-siap nak pegi keja.Siap aku jeling je tengok dengan senyuman sinis.Membakar je hati teman.

Yang aku nak ceritakan ni pasal pagi Sabtu lepas.Kebiasaannya memang anak-anak bangun lagi awal sikit dari aku. Aku tido tu pun kiranya tido-tido ayam je,sebab kejap-kejap tengok diorang buat apa lagi-lagi si bunga tu. Panglima tak risau sangat sebab memang dah pandai bawa diri kan. Si bunga ni dah boleh tahan dah.Rumah aku tu kat mana yang tak berpagar dah. Kat bilik mandi,toilet,dapur pintu depan semua dah dipasang pagar. Itupun dia dah start pandai angkat kaki nak melangkah pagar tu. Nasiblah rumah tak bertingkat ye.

Kan dah lari dari topik...Ishhhhhhhhhhhhhhh...Sebenarnya aku nak ceritakan pasal aku jatuh dalam bilik mandi. Pagi-pagi tu lepas bangun tido,biasanya memang aku mandikan si bunga dulu.Tak pun aku kasi dia melengas dulu dengan peluh-peluh,aku pegi buat keja lain dulu like menyapu,mengemop, cuci baju-baju dan terus memasak. So by the time aku siap semua tu,kalau dikirakan aku bangun jam 11 pagi,kompom jam 12 aku dah habis buat semua tu.

Sebabkan hubby habis keja jam 12 jugak,dengan pengiraan aku yang tak berapa nak bertauliah ni,dia akan sampai jam 12.30 di rumah. Jadi adalah kan bajet masa 1/2 jam nak mandi kasi wangi-wangi sikit,seksi-seksi sikit,menggoda gitu tunggu hubby balik. :-p

Jadi,lepas bagi mandi si bunga,kemaskan dia...Si mak buyung pulak nak mandi. Nak dijadikan cerita,bukan aku buat cerita ye. Selama aku di rumah ni everytime aku masuk bilik mandi memang kaki kanan masuk dulu. Tak tahu knapa tatapi automatik lah macam tu. Entah macam mana hari tu aku masuk kaki kiri dulu dan tak sedar lantai tu licin.

Masuk-masuk je dah aku tergelincir tapi sempat pegang pintu. Kaki kanan masa ni tersangkut kat pagar dan tangan kanan berpaut kat tiang pintu sebelah. Pun aku tak boleh selamatkan diri.Memang aku menjeritlah kan. Sampai panglima aku jengok aku kat bilik mandi. Masa ni aku masih cuba bertahan tak nak jatuh sebab takut jatuh terlentang coz aku dah memang tak balance and kangkang kaki tu pun dah makin besar. Too bad,akhirnya aku terjelepok di situ sebab dah tak tahan dah. Memang rasa macam nak patah kaki,putus urat pinggang. Aku ni dah lah menghitung hari juga dah kiranya ni. Jadi pulak macam ni. Sorang-sorang lak tu di rumah. Itulah kan derhaka jeling-jeling hubby pagi tadi.

Lepas jatuh tu ada gak aku terdiam dalam 10 minit tak bercakap langsung. Panglima asyiklah panggil aku 'ibu...ibu...ibu'. Memang aku totally tak boleh bercakap langsung. Si bunga pulak gelak-gelak manja gitu. Nak jugak aku panggg dia...Tetiba kan. Lepas lebih kurang 10 minit tu baru keadaan kembali normal, aku mandi-manda,kemas-kemaskan diri dan rumah (againnnnnnnnnnnnnnnnnn),aku pun lepak je kat ruang tamu tunggu hubby balik.

Tapi kali ni aku tak manja kooooooooooooooooo.Kebiasaan memang aku mengadu aku sakit sana sini. Kali ni takde. Aku diamkan je,Bukan aku takut dia bising,tapi tak nak dia risau. Sampai lah 2 hari aku still tak cakap kat dia aku jatuh then baru aku realised ada lebam kat kaki aku. Memang ada gambar tapi tak nak lah tepekkan kat sini. Paham2 lah ye. Memang lebam sangat,aku tekan sikit memang sakit sangat.

Barulah semalam hubby sedar yang kaki aku ada lebam and dia urut-urutkan. Sampai ke hari ni memang masih sakit tapi still boleh jalan lah. Harap-harap tak berulang lagi. Sekarang ni jalan pun dah tak balance.Next week baru masuk 36 minggu. Sabar,sabar dan sabar dan terus menghitung.

Friday, April 27, 2012

SEGMEN BLOGLIST NASZ BULAN MEI 2012

"SEGMEN BLOGLIST NASZ BULAN MEI 2012"


Sebab nak promotekan blog saya sebab inilah salah satu cara nak memperbanyakkan pelawat tapak dan insyaallah akan menambah followers saya nanti.

Dan juga nak menambahkan kenalan sebagai blogger baru ni..:-)

Sesapa nak join tu klik banner dan ikutlah arahan yang dinyatakan ye.
Segmen ni tamat tepat pada 27 April 2012 jam 11 malam ini. Jangan tak join ye.


Dah takde keja gamaknya


Parlimen izin persetubuhan dengan mayat isteri


E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel
KAHERAH: Seseorang suami akan dibenarkan mengadakan hubungan seks dengan mayat isteri mereka - sehingga enam jam selepas kematian wanita berkenaan.
Undang-undang kontroversi itu adalah sebahagian daripada langkah baru diambil Parlimen Mesir.

Parlimen turut mencadangkan usia minimum untuk seseorang perempuan bernikah diturunkan kepada 14 tahun, selain mengekang hak wanita mendapat pendidikan serta pekerjaan.

Perubahan itu dibantah Majlis Wanita Kebangsaan (NCW) Mesir dan mereka giat menjalankan kempen bagi mengelak ia diluluskan.

Ketua NCW, Dr Mervat al-Talawi, berkata undang-undang itu merendahkan status wanita dan menjejaskan pembangunan negara. Dr Mervat turut menulis kepada Speaker Parlimen, Dr Saad al-Katatni, bagi menyatakan kebimbangannya. Wartawan akhbar al-Ahram, Amro Abdul Samea, melaporkan usul itu dibentangkan hasil “tafsiran terhadap hukum Islam.” Isu hubungan seks dengan mayat isteri timbul pada Mei tahun lalu apabila seorang ulama Maghribi, Zamzami Abdul Bari, berkata status perkahwinan seseorang kekal walaupun seorang daripada mereka meninggal dunia.

Zamzani berkata, seorang wanita juga berhak mengadakan hubungan seks dengan suaminya walaupun lelaki terbabit meninggal dunia.


Pandangan itu dilaporkan laman sesawang alarabiya.net baru-baru ini.

Usul di Parlimen Mesir itu dibentangkan melalui draf undang-undang digelar “Asmara Selamat Jalan.” Sementara itu, seorang personaliti televisyen Arab, Jaber al-Qarmouty, mengecam cadangan berkenaan.


“Ia tidak boleh diterima.

“Adakah ajaran Islam boleh menerima pandangan itu?” katanya. - DM

* sumber dari Harian Metro.


INI SERIUS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!( nada Ming dari Wonderpets)...

Sebelum apa-apa,mohon maaf dulu kalau isu ni tak sepatutnya diperkatakan. Tapi,ini pandangan aku. Korang pun mesti ada pandangan tersendiri. Seriesly,gila punya keja ni. Macam dah takde undang-undang lain nak dibuat.

Dahlah mensuggestkan benda yang ntah apa-apa ni, pastu cadangkan lagi usia perkahwinan minimum tu diturunkan. Yang sebelum ni umur minimum tu tak cukup ke????Apa tak minta je usia minimum tu dari sejam lepas bayi perempuan dilahirkan??Dah kalau gila sangat....

Aku pun pelik,dari mana datangnya idea dan siapa lah punya idea nak cadangkan usul macam tu. Like sampai nak berasmara dengan mayat. Bak tajuk draf tu lah 'ASMARA SELAMAT JALAN'...Eh,biar betik ni. Memang ada ke lelaki ke wanita ke yang sanggup nak beromen dengan mayat ni walaupun mayat tu mayat suami/isteri diorang sendir. Dahlah dah tak bernyawa lagi nak dihentam.....Dibolehkan pulak tu sehingga 6 jam selepas kematian. Mak aiiiiiiiiiiiiiiii...Alangkan aku ni yang setengah jam pun letih dik..:-p..Ini pulak 6 jam walaupun salah seorang tu tak bernyawa,tapi terseksa jasad dia.


Bengong lah diorang ni.........



Ku Tukar Dikau

Hehehehehheh...


Tadi main-main dengan templates apa benda yang aku klik..Semua aku tukar,last-last terbekenan pulak dengan colour hijau ni.Jadi hulk uollss.

Jadi,dengan ini saya mempersembahkan kepada anda warna blog saya.....Jangan sampai mata korang ijo sudahlah...Jangan saman ye...:-p

#ChurpChurp ran over 500 new campaigns in the past 6 months! Were you apart of it? If you weren't, start today!

#ChurpChurp ran over 500 new campaigns in the past 6 months! Were you apart of it? If you weren't, start today!

Bila dah dapat yang ditunggu-tunggu

2 hari lepas kan semua yang keja gomen dapat gaji, termasuklah yang tertunggak kan. Aku sendiri mengaku sebelum dapat gaji ni dah macam-macam dalam kepala ada benda mau beli.Kira itu kira ini,bajet situ bajet sini.

Fuh,memanglah kalau tak tahan iman,maunya habis di situ juga.

Tapi memanglah orang kata keja macam aku ni kaya nya sekejap,miskin pun sekejap. Tak miskin pun,jatuh ke tahap sederhana dah.

Di saat baru je nak happy-happy sebab dapat kenaikan gaji dan tunggakan tu, keta buat hal lah pulak. Kata nya si hubby arm kat bawah keta tu patah. Jalan memang lah dapat tapi slow,tapi tak kongpideng akan bertahan lama. Masa hari tu kena macam tu memang ngam-ngam lepas turun bukit nak hantar si bunga dan panglima ke rumah kakak babysitter.

Syukurlah takde apa-apa jadi kat kitorang. Tapi keta ni kan macam tahu-tahu je duit banyak nak masyukkkkk.Dia pun nak juga bahagian dia. Kan dah lari lagi bajet...Huhuhuhuhuhuhuhu...


Tapi,sebenarnya yang aku nak kongsikan adalah ini.............


Kenal kan???

Dia ni selalu muncul dalam talkshow Oprah sebelum dia stopkan talkshow tu. Suka dengar dia cakap,cakap dan cakap. Macam dalam gambar tu lah. Memang teramat betul apa yang dia quote kan tu. Kadang-kadang kita manusia ni suka nak impresskan orang yang kita tak suka dengan harapan biar orang tu jeles,mata terbeliak,muntah terbelahak tengok kita up to date dengan benda-benda di sekeliling sampai tak sedar diri sendiri menanggung banyak beban.

Bila berbelanja tu memang selalu sangat terlari dari list.Takpun beli benda yang tak perlu like sepnder bunga-bunga,ada gambar kartun ke dalam satu masa. Kadang-kadang sampai 10-20 helai (no offense)..Apa yang aku nak maksudkan ni kalau kau dah beli 5 spender bunga-bunga,motif ko nak beli lagi 5 spender gambar kartun?????Membazir kan???Lagi pulak takde sapa nak tengok. Kalau yang dah kawen sah-sah ler yang nengok tu laki/bini ngko. Yang single mingle tu memang sah-sah ko sendiri je yang tengok. Baik beli makanan kasi kenyang itu perut. Aku sendiri lebih senang beli makanan dari habiskan beli baju.Seriesssssssssssssssssss. Sebab bagi aku selagi barang tu masih dapat pakai,tak lusuh di mata aku (pedulilah pandangan orang) aku akan pakai. Begitu juga dengan kasut ke,selipar ke,sandal ke. Macam tulah aku. Tidaklah aku kata sampai ko selekeh nak mampus sampai baju dah koyak rabak dan memang lusuh di mata kau,kau masih nak pakai....Bior bonar...


Yang pasti sekarang ni memang berlumba-lumbalah bank-bank,koperasi cari client nak suruh buat pinjaman lagi.Aku????Tidak untuk masa ni sebab aku ada satu lagi nak ditunggu ni. Kenaikan Gaji Tahunan tak masuk lagi tu.Harap-harap masuk lah before raya nanti. Lagi pulak KGT aku start Januari...Yang sama kenaikan KGT macam aku tu mesti akan rasa bahagia sebab memang arrears tu banyak lerrrrrrrrrrrrrr.....

P/S: Doakan aku bahagia :-)......Ntah apa2 lah....


Jagalah

Salam Jumaat untuk semua..

Hari ni di Miri hujan lebat lepas 3 hari tak hujan...Sejuk dan mendamaikan.Kalaulah esok yang hujan macam ni,kompom aku berdengkur sampai jam 10.Welllll...hujung minggu je dapat macam tu.




Kali ni aku nak berkongsi ni je. RAHSIA SOLAT.Sama-samalah kita jaga solat kita dan selamat membaca ye..



Thursday, April 26, 2012

Aku rasa aku perlu rehat panjanggggggggg

Masa ni aku tak tahu nak rasa apa.

Down sangattttttttttttttttt
Stress sangattttttttttttttttt
Murung sangatttttttttttttt
Letih sangatttttttttttttttttt

dan macam-macam lagi lah sangatttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt...................................

Maybe pembawakan budak kot buatkan aku rasa....Tapi entahlah kali ni aku rasa semua benda tak memihak pada aku.
Sentiasa ada saja yang menghalang,melarang,macam-macam lagi yang memang buatkan aku stress gilerrrrrr kalu aku fikirkan.
Sekarang ni aku ni dah last trimester,memang aku susah hati. Dengan barang-barang yang yang tak dibeli lagi, dengan masalah nak balik hometown lagi, anak-anak lagi, husband lagi,keja......Arrrrrgggggggghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh....Semualah.......


Kalau aku ikutkan hati ni,confirm dah murung....Yang aku takutkan sangat-sangat ni aku akan mengalami sindrom baby blues....Takut sangat.


Perasaan aku sekarang ni bercampur baur...Aku mengharapkan ada yang akan faham,tapi masalahnya even pun diorang faham aku try juga nak tunjuk aku strong.Maybe itu jugak puncanya kot...At the end nye aku nangis,melalak jer...........Tapi di rumahlah.....


Kesian kat anak-anak sebab memang nampak aku abaikan diorang. Memang tak nak itu terjadi,tapi aku tak laratlah nak layan semua benda. Semuanya aku kena fikir...Aku letih sangatttttttttttttttttttttttttt.................:-( :-( :-( :-(

Saturday, April 21, 2012

Tahniah Bapak

Entry ni aku tujukan khas kat Pak Aji aku iaitu En Arshad bin Morshidi.

Actually aku dapat tahu pasal ni dari FB abang aku yang di tag oleh kakak aku. Aku ada jugak kena tag tapi pelik nye aku tak dapat notification. So aku baru dapat tahu pasal ni Khamis yang lepas which is 2 hari lepas bapak aku dapat.

Actually bapak aku dapat Pingat Perkhidmatan Cemerlang Negeri Sarawak. Bangga sangat. Even tahun ni dia akan pencen. Tak lama lagi tu. Bulan September 2012 tamatlah perkhidmatan dia untuk kerajaan Sarawak.

Bapak aku ni keja Land & Survey, sukat,ukur tanah nak buat jalan ke,kampung ke,buat apa je lah. Dulu-dulu bapak ni memang aktif. Kalau korang pernah dengar Pesta Regatta Negeri Sarawak, bapak aku pernah jadi peserta untuk pesta ni iaitu untuk Pasukan Landas. Masa tu, jangan cakap lah. Sebut je Pasukan Landas, memang orang kenal sebab pasukan yang selalu menang pasukan ni lah.


Kenangan dengan bapak ni tak banyak sebab masa kitorang kecik-kecik, bapak aku banyak travelling. Tapi yang pasti, dia jaga kitorang dengan teramat baik. Dari keja dengan gaji RM9 sehari (mak aku lah cakap ni)..hingga sekarang sampai aku dah beranak pinak, dia memang ambik berat walaupun susah sikit nak nak senyum,nak cakap tapi dalam hati dia aku tahu yang kitorang adik beradik memang sentiasa dalam ingatan.
Nak tengok bapak aku????


Mempersembahkannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn













Tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa................................























Eh, tak jumpa lagi......................

















































Ok...ok.....Ni dia...............


















Haji Arshad dan Hajah Jubiah.......

Love both of u so muchhhhhhhh



Lambatnyaaaaaaaaaaa

Aku rasa semua yang keja gomen dah tak sabar nak tunggu next week sebab kenaikan gaji baru akan masuk beserta arrears sekali kan...


For sure, aku antara salah seorang tu.Memang dah tak sabar, sebab nak beli barang-barang baby. Semua tak beli lagi ni. Tup-tup aku terberanak next week ni,mampusssssssssssssss.

Harapnya, semua yang menanti tu belanja dengan berhemah ye. Memang seronok tengok banyak yang masyukkkkkkkkkkkk tapi tanpa sedar kita akan habiskan dengan seronoknyaaaaaaaaaaaaaaa jugak.


34 weeks sudah



Ada lihat itu???? Kat blog kat area bawah pun aku letakkan sticker ni. Untuk bagi kenervousan pada diri sendiri.Hehehehehhee

Officially aku dah 34 weeks. Tinggal 2 weeks lagi kan nak bagi genap tu. Nervous?? Adalah kot. Sakit?? teramat sangat lagi-lagi kat area ari-ari ni. Nak berjalan pun dah tertunduk-tunduk. Lebih sakit dari aku ngandungkan si bunga dulu.


Isnin hari tu aku pegi check up. Macam biasalah kan klinik gomen,lambat satu hal, macam-macam hal pun satu hal.

AKu sampai kol 8 pagi. Memang ngam-ngam masa appointment. Tapi biasalah kan, appointment kol 8 ko, 10 belum tentu ko kenal pagi mengadap. Jadi, pagi tu lepas letak kad merahku, aku tunggu. Ada gak dalam 1/2 jam tunggu baru nama kena panggil. Pergi kat makmal nak check urine n darah. Kan ke selalu nya diorang ni masukkan benda panjang yang ada macam span kecik wana kuning dan wana biru kat hujung tu kan. So macam tu juga aku, tapi kali ni aku perasan si MA tu asyiklah tengok benda tu. Bukan sekali dua, tapi 4 kali. Sambil-sambil tu dia tulis result darah tu. Kali ni mencanak naik jadi 12.4....hehhehheheh...Sebab sebelum ni turun cos aku tak makan pil yang cokolat tu.

Pasal urine tadi, aku tanya dia apahal. Dia kata kencing kotor, Maybe protein tinggi. Aku dah macam..'''''Alahaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii'''''''.....Macam-macam lah. Yang pasti pregnant kali ni aku memang kurang sihat. Asyik ada je yang tak kena lah. Lagi-lagi makin nak beranak ni. Macam-macam yang datang singgah. Makin tak sabar lak aku nak minta baby ni kluar, tapi barang-barang semua tak beli lagi ni.

Aku dah malaslah. Lepas habis di situ, aku pegi ke bilik depan nak tunggu giliran ke bilik yang sepatutnya pulak. Sistem sekarang ni diorang main timbang kat luar. Jadi kena timbang dulu. Kali ni aku timbang tapi aku tak tahu berapa berat badan aku. So, aku tunggu je lah. Ini pun satu hal jugak. Diorang memang dah bagi nombor giliran kan tapi diorang ambik kad tu then panggil nama. So ko tak tahu giliran no keberapa dah dia panggil n tak tahu brapa banyak lagi orang yang akan dipanggil sebelum kau lah kan. Aku dah malas lah. Dahlah panas,ikut hati mahu juga bertukar jadi yellow kat situ.


Last-last giliran aku sampai. Cek-cek apa yang patut, kena refer plak jumpa doc sebab urin tadi. Heh hoh lah. Part ni je aku kena tunggu 1 1/2 jam tau. Jumpa je tak sampai pun 5 minit. Memanglah aku rasa menyampah. Aku tak benci kan kerajaan, yang aku bencikan perkhidmatan tu. Iye,memang aku akui banyak manusia berduyun tiba, tapi dah tengok macam tu, ngko kena kaji balik sistem yang ko pakai. Maybe kena tambah bilik ke, tambah doktor ke kan. Ini tak ,1 bilik sampai 3 nurse yang takde buat apapun. Kalau setiap nurse tu dibagi bilik setiap sorang,dalam masa 2-3 jam memang habis kot keja tu.

Masa dari aku sampai hinggalah ke saat aku balik adalah 4 jam....12.30 baru aku keluar dari situ. Rasa macam tak nak ke situ dah.......


PANDAI PINJAM PANDAI BAYAR YE



Sekarang ni kan kecoh pasal PTPTN nak dihapuskan. Pastu ada pulak mogok ke,demostrasi ke apa ke yang sokong hapuskan PTPTN ni.

Dan semalam aku tengok berita TV3, pasal satu ustaz ke ulama ke,ntah  ler yang kata ' Adat meminjam, yang meminjam kena bayar balik'..'Jika tidak,haram'..kan??..Gitulah aku rasa.

Tapi,memang ebtullah tu. Bagi aku kan,memang dah nama nya meminjam, memang ko kena bayar balik, baik lambat atau cepat sebelum ko berlalu pegi meninggalkan alam yang fana ini. Kalau yang kasi pinjam tu halalkan,itu lain cerita nya ye.

Macam yang PTPTN ni, yang kebanyakan yang meminjam sudah tentu dan sudah pasti budak-budak yang nak sambung belajar lah kan. Itulah yang aku pelik ni,ngko tu dah lah meminjam kan. Bila dah grad, dah dapat izajah( bunyi cam Sudin)..ko lupa dengan orang yang bagi ko duit untuk ko berjaya n dalam kes-kes sebegini PTPTN lah. Iyelah of coz lah family ada bantu tapi bagi yang memang family dah tak dapat nak bantu,memanglah mengharapkan duit pinjaman kan.

Ini dah sampai keluar isu haram sebab tak bayar balik pinjaman, takkan nak hidup dengan hutang sampai dah beranak pinak,bercucu cicit segala,sampai dah nak arwah kot. Lagi-lagi yang dah dapat keja tu. Kena ingat-ingat lah nak bayar balik. Aku memang tak pernah dapat pinjaman sebab aku tak further study. Bukan atas sebab tak pandai (takkan nak ngaku aku bodo plak kan...:-p), tapi atas sebab keluarga. Akan tetapi, adik-beradik yang di atas aku semuanya furtehr study kecuali abang aku yang pertama yang tak berapa nak menjadi.

Kakak aku yang pertama, yang ni memang pandailah. Memang aku akui. Kalau tak Petronas takkan taja dia sambung belajar kat Australia. Yes dapat biasiswa. Tapi of coz Petronas tak nak rugi kan. Habis je belajar kakak aku kena keja dengan diorang secara kontrak untuk 12 tahun. Itulah bayarannya. Dan hingga sekarang ni kakak aku masih keja dengan diorang tapi memanglah dah naik pangkat lah kan.

Kakak aku yang kedua dapat sambung belajar di UITM Sarawak. Memang dapat pinjaman,. Dari mana pinjaman aku tak pasti. Yang pasti dia dapat tukarkan pinjaman jadi biasiswa. Dia dapat anugerah dekan sepanjang dia belajar. Memang patut lah kan.

Abang aku yang kedua belajar di UITM Shah Alam. Ambik course Elektronik kot. Pun dapat tukarkan pinjaman jadi biasiswa.

Adik yang kat bawah aku pulak memang tak yah cakaplah kan. Yang ni dulu dia belajar di Kolej TM. Pointer tak yah cakap. But,sama macam kakak aku yang 1st, dapat biasiswa tapi kena keja dengan diorang lah kan.

Kesimpulan yang aku nak sampaikan adalah, nak berhutang tu boleh, tapi resam lah kan bila kita nak berhutang kita akan kata kita akan bayar balik. Dan, terimalah hakikat yang janji tu dah ditulis Yang Maha Kuasa yang ko akan bayar balik duit yang ko pinjam. Dan bila ko tak bayar balik padahal ko dah berniat,memang binasa hidup kau. Yes, memang ada petikan ayat al-Quran yang cakap macam ni,tapi minta maaf aku tak ingat. For sure,petikan ayat ni ada kat rumah aku aku tempekkan kat dinding. Bagi peringatan pada diri sendiri.

Lu fikirlah sendiri.


Check in Time

Asssalamualaikum semua....

lambat sungguh aku nak up kan entry pasal si bunga kena admitted di 5 star hospital hari tu....

Lagi pulak aku physically and mentally exhausted,sebab tu lama aku tak update blog ni....Sorry ye.



Masa ni suhu 41 celsius.

Nak cerita pasal bunga ni kena demam hari tu sampai kena admitted..Fuh,kau,mencabar sungguh kesabaran dan iman di dada. Just imagine,aku ni dah sarat sebenarnya tapi hingga ke saat entry ni ditaip,aku masih gagah bawa perut even dah sakit sangat bawah tu.

Actually, 26.03.2012 hari tu bunga ni dah demam pagi tu. Aku bagi ubat demamlah kan. Pastu dia okey,tapi aku takde checked suhu badan dia,but takde panas lepas makan ubat tu. Lepas setengah jam camtu bunga tido. Dalam sejam jugak bunga tido. After dia bangun tu aku tengok okey je berjimba dengan abang dia. Siap main hide and seek,lari-lari. Aku ingat dah baik lah kan. Sekali petang tu aku rasa badan dia panas sangat dan mata dia layuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu sangat. Melompat lah aku ni. Aku buat sponging (tekap2 kain basah ke,span ke) kat badan dia. Sekali bunga buat hal,datang menggigil satu badan. Mata ke atas, tangan,kaki,bibir semua dah biru. Masa ni hubby takde kat rumah,keluar dengan kawan. Aku called dengan menangis yang tak yah cakaplah suruh dia balik. Kebetulan juga masa ni kereta kitorang rosak starter. Memang tak boleh start engine keta. Hubby keluar tu pun kawan dia ambikkan. jadi, ko bayangkan lah kitorang ni dah macam 'Sudah jatuh ditimpa tangga'.Si bunga dah makin terok aku tengok.Asyiklah mata dia macam nak pejam.Aku tepuk-tepuk pipi bunga tak kasi dia tido. Macam-macam dah dalam kepala otak aku. Minta dijauhkan..

Sampai je hubby dia tengok bunga,muka dia terus berubah. Sumpah,kitorang tak pernah berhadapan dengan situasi macam ni sampai anak jadi biru macam tu. Dia bukan tercekik ke apa ke.Tapi memang bertukar jadi biru tu. Aku melalak tak ingat dah. Kitorang called teksi, tak sampai 10 minit dah sampai. Nasib baik kitorang dah kenal uncle teksi ni. So dia paham and buka emergency light teksi,siap asyik cakap..'kesian dia'...:-(...Msa dalam teksi tu hubby bawa bunga,aku di belakang dengan si panglima tu. Asyiklah aku tanya si hubby bunga tido ke,kejutkan dia,tepuk-tepuk muka dia.

Sampai je hospital,terus kat emergency ni and bawa jumpa doktor. Diorang checked2 sikit,terus warded. Kali ni aku memang dah standby sebab tengok keadaan bunga memang dah parah. jadi,staylah kat ward tu. Hubby aku balik pakai teksi juga sebab nak ambik barang aku n bunga.

Malam tu stay di hospital kan, dah memang takkan ada istilah cukup tido. Korang pun tahulah every brapa jam nurse-nurse akan check,bagi ubat. So malam tu suhu bunga naik 41 celcius. huhuhuhuhuhu... Takut dah aku ni. terus nurse bagi ubat masuk lubang dubur tu (bahasa sopan ye). Ubat ni berkesan untuk 6 jam kan. So lepas 6 jam,cek balik...Suhu naik balit 40 celsius. Memang lah nak kasi aku risau sangat. Aku ni dahlah jenis suka fikir yang macam-macam. Dengan situasi macam ni memang lah tak duduk setempat aku. Asyiklah lap-lap badan dia,kepala dia,balut badan dia dengan kain. Tido tak berbaju dah si bunga ni. Hari pertama ni.

Hari kedua,pun masih jugak suhu dia tinggi. Masa ni tangan dia tak kena cucuk lagi. Tapi ada lah semalam nya diorang ambik darah nak cek kan. Masa diorang ambik darah ni,aku awal-awal dah bagitahu aku tak nak pegang bunga sebab tak sanggup tengok. lagi pula si doc tu cakap nak ambik banyak darah. Lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii aku tak sanggup. So diorang minta nurse tahan bunga,aku tunggu di luar. Masa kat luar ni memang tak boleh tahan hati ni dengar bunga meraong-raong dalam tu tapi aku tak nangis.Cuma minta cepat-cepatlah ambik darah tu. Mungkin sakit atau mungkin dia takut tengok muka-muka yang dia tak kenal. Lama jugak dalam tu. Nak kasi aku bingong je lah. 20 minit baru diorang bawa bunga keluar. Aku bawalah bunga jalan-jalan nak pujuk dia. Pagi tu doktor check bunga. Memang sah-sah kena tahan lagi lah kan. Doktor kata air kencing dia kotor, sel darah putih banyak sangat (dalam kes bunga ni, kalau normal sel darah putih tu 10k je, tapi si bunga masa ni ada 38k sel darah putih which is sangat tak normal).Doc kata memang akan ambik darah lagi sebab takut ada sel-sel yang tak baik. Aku redho je dengar penjelasan dia.Diam je aku masa ni.Malam tu suhu dia naik lagi. Untuk 2 hari berturut tu bunga memang pakai ubat masuk lubang dubur.Siang tu diorang bagi ubat sirap je. Malam-malam kesian kat aku ni,kena tido pakai katil budak.....Iyelah,nama pun wad budak kan. Aku nak tido duduk,perut ni kacau. Nak tido duduk,aku dah mengah. So,nak tak nak kena lah berhimpit sikit dengan bunga. Lenguh jugak badan.

Hari ketiga tu, kitorang diletakkan kan cubicle lain. Sebab nak bagi kes-serius duduk kat cubicle depan. Oklah,ikut je. Masa ni bunga dah okey sikit. Aku ingatkan boleh keluar lah kan. tapi tak jugak. Masa doc cek,dia explained lah dah buat ujian darah lagi and takde lah sel-sel yang bahaya. Tapi kencing masih kotor. So diorang decide nak masukkan ubat pakai jarum masuk kat tangan tu. Aku dah start rasa kesian kat bunga sebab kejap lagi kompom melalak kena cucuk ni. Dalam sejam lepas tu nurse panggil nak cucuk tangan bunga. Dan macam biasa juga aku tak nak pegang,tak nak tengok. 15 minit lepas tu baru si bugna keluar dengan tangan dah bercucuk dengan jarum. Bunga asyiklah tunjuk tangan dia.Bagitahu aku dia sakit kot. Rasa nak menangis sangat bila tengok bunga macam tu.Malam tu kena bagi ubat masuk situ satu kali. Memang dia nangis lah sebab ngilu kot ubat terus masuk kan. Apa boleh buat. Aku dapat tengok je.

Hari keempat, masih sama juga. Disebabkan ubat ni kena dipantau dalam amsa 3 hari,jadi memang sah-sah kena tunggu lagi 3 hari lah. Hari keempat ni kiranya hari kedua penggunaan ubat tu. Memang kena tahan lah even aku harap sangat memang dapat keluar dari hospital. Dah tak sanggup dah rasa ni. Aku dah start penat sangat dengan tak cukup tido,tak cukup rehat. Dan aku tengok bunga pun dah okey. Asala pagi bangun je dari tido,dia dah tahu rutin ni. Aku bawa dia jalan, pastu bagi dia makan. Pastu mandikan dia. Then dia tido balik. Masa dia tido ni memang masa doktor akan datang cek. Tapi suhu dia dah okey,tak naik mencanak sangat. Yang diorang risaukan kencing dia lah. Masih lagi kuman.

Hari kelima di hospital. Aku dah tak larat sangat. Jalan pun dah macam penguin. Aku tunggu je doktor cek lah lepas settlekan bunga dengan bawa jalan,makan,mandi n sampai dia tido balik. Doktor cek,kata dia nampak okey tapi kena tahan lagi sebab nak pantau tak nak suhu naik mendadak lagi n nak make sure kencing dia memang okey lah. Iyelah,itu je lah pun aku mampu buat. Ikut je lah ye. Untuk kesihatan anak aku jugak.

Hari keenam which is on 30.03.2012, pagi-pagi dah ada doktor pelatih kot datang cek. Lepas tengok-tengok bunga,belek sana sini, dia cakap boleh discharged tapi kena tunggu doktor pakar dulu. Dah berbunga-bunga dah hati ni. Memang harap sangat dapat balik sebab memnag aku dah tak sanggup nak stay even sejam pun lagi. Melampau kan aku. Tapi aku memang dah tak sanggup lah. Almost tengahari macam tu doktor pakar datang. Kebetulan masa ni bunga tido dengan pegang botol susu sambil tido,pusing kiri kanan. Doktor tengok pun cakap ' sedap sungguh tido sambil menyusu ni. Nikmat untuk si ibu'......Hehehehhehe...Ada betulnya. Lepas doktor pakar cek tu, dia bagi discharged. Fuh,lega sungguh. tak pernah lagi aku segumbira sebegini rupa masa dia kata boleh keluar. Terus aku called hubby suurh dia ambikkan and aku pun start lah kemas apa yang patut.

Petang tu pagi ambik panglima dulu kat rumah babysitter,minta dia tolong jagakan sekejap. Lepas ambik panglima,balik rumah. Sebabkan aku dah memang tak cukup rehat,tak cukup tido. Aku mandi,pakai baju terus baring dan tido santak sampai ke petang. Bunga dan panglima lantak ayah diorang lah nak layan macam mana.

Pengalaman kali ni memang aku takkan lupa lah. Masa panglima dulu admitted 4 hari je. Si bunga ni 6 hari. Masa si panglima dulu,aku ngandungkan si bunga tu. 4 bulan masa tu. Masa si bunga ni pulak,ngandung jugak. 7 bulan. Memang lah diorang ni dah sepakat agaknya. Yang dalam perut ni ntah macam mana lah pulak peel ni nanti.

Harap sangat benda macam ni tak  berulang lagi.





Thursday, April 12, 2012

PENAT

Minta maaf ye sebab lama tak update.....




AKU KEPENATAN...


Entry sekadar di pinggiran.........:-)

Friday, March 23, 2012

Cara mudah mencari muka surat dlm Quran..


Mari Kita Cuba....
Al-Quran adalah peninggalan Rasulullah kpd kita semua umatnya. Ada 2 benda yg Nabi Muhammad s.a.w tinggalkan kepada kita iaitu Al-Quran dan juga Sunnah utk kita semua amalkan. Berapa kali korang baca Al-Quran sehari? 1 kali? 2 kali atau dalam solat sahaja? Pahala paling senang nk dapat adalah melalui pembacaan Al-Quran kerana setiap huruf diberikan 10 pahala, tambahan pula Al_Quran adalah kalam Allah (dtg daripada Allah sendiri bukan diciptakan manusia)

Tip yg nk kongsikan ni adalah cara utk menghafal muka surat setiap juzuk Al-Quran. Memang menakjubkan kerana hanya dengan menggunakan formula matematik ringkas, kita dapat 
tau muka surat setiap juzuk Al-Quran.
http://2.bp.blogspot.com/_fnEVZDW63m4/TSLZEmY8ftI/AAAAAAAAGsU/JkuvOQKAcLY/s320/al-quran-al-kahfi.jpg

Jom sama2 kita belajar...

Contoh 1

Jika anda ingin mengetahui Juzuk 5 di halaman ke berapa:
5-1 = 4, 4 perlu didarab dengan 2 jadi 4 x 2 = 8
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzuk 5 adalah pada halaman 82
Sekarang lihat pada Quran dan anda akan lihat Juzuk 5 bermula pada halaman 82. Menarikkan?

Contoh 2

Jika anda ingin mengetahui Juzuk 10 di halaman ke berapa:
10-1 = 9, 9 perlu didarab dengan 2 jadi 9 x 2 = 18
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzuk 10 adalah pada halaman 182

Contoh 3

Jika anda ingin mengetahui Juzuk 23 di halaman ke berapa:
23-1 = 22, 22 perlu didarab dengan 2 jadi 22 x 2 = 44
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzu 23 adalah pada halaman 442

Subhanallah, memang menakjubkan kan kawan2. Sama2 kita kongsikan kepada kawan2 kita, adik2 kita, famili2 kita supaya kita sama2 mendapat pahala... 

Dipanjangkan info ini..moga dipanjangkan pahala bagi yg menulisnya. Semoga kita semua mendapat berkatnya dan insyaallah diamalkan bersama-sama.

*Dapat dari emel jugak...:-)

Tegur Isteri Tanda Sayang


Tegur Isteri Tanda Sayang


Tegur Isteri Tanda Sayang
"Hidup berumah ini ini perlu ada seninya", nasihat seorang tua pada saya pada suatu hari.
"Seni bagaimana tu Pak Cik?", tanya saya sambil tersenyum dan seterusnya ketawa.
"Ish kamu ni, jangan fikirkan yang bukan-bukan", balasnya."Tak adalah Pak Cik, saya mengusik ja".
"Macam ni, ada banyak seni yang yang perlu dipelajari terutamanya yang baru bergelar suami seperti kamu".
" Seni bagaimana tu Pak Cik".
"Ada banyak seni sebenarnya. Tapi salah satu seni yang paling penting diperingkat awal perkahwinan ini adalah seni menegur isteri".

Menegur Isteri Suatu Cabaran
Menegur isteri merupakan suatu perkara yang amat mencabar bagi seorang lelaki. Walaupun ianya nampak mudah, namun begitu sekiranya tersalah langkah boleh membawa pecah belah di dalam rumah tangga.
Bukan semua isteri mudah menerima teguran daripada suami, apatah lagi bagi pasangan yang memulakan perkahwinan dengan percintaan. Apabila si suami memberi teguran, si isteri akan mengungkit kisah-kisah lama semasa bercinta dimana si suami membontoti sahaja kehendaknya pada ketika itu. Sehinggakan bau kentut pun dirasakan wangi seperti deodoren.

Fitrah Wanita Perlu Di Tegur
Sudah menjadi fitrah kejadian, untuk menjadikan seorang wanita itu baik mereka perlulah ditegur dan selalu diingatkan tentang kebaikkan. Menegur bukan sahaja untuk memperbaiki, tetapi lebih daripada itu adalah sebagai salah satu langkah untuk menjadikan isteri sebagai isteri yang terbaik di dunia dan akhirat.
Oleh sebab itulah Baginda S.A.W telah berpesan kepada golongan suami berkenaan perihal ini:
Sabda Nabi S.A.W:
"Aku berwasiat kepada kamu supaya menjaga wanita dengan sebaik-baiknya kerana mereka dijadikan daripada tulang rusuk dan sebengkok-bengkok tulang rusuk adalah yang di bahagian teratas. Sekiranya kamu cuba meluruskannya, kamu akan mematahkannya dan sekiranya kamu biarkan sahaja dia akan terus bengkok selama-lamanya. Justeru, berpesan-pesanlah tentang wanita"  (Hadis riwayat Bukhori dan Muslim)

Seni Dalam Menegur
Sebagaimana pesan Nabi S.A.W, untuk meluruskan tulang yang bengkok bukannya mudah. Andai tersilap mungkin boleh patah, seandainya dibiarkan ianya akan terus bengkok selama-lamanya. Di sinilah suami perlu bijak mencari strategi untuk meluruskan tulang yang bengkok ini.
Menurut Pak Cik tersebut, ada perkara-perkara yang boleh digunakan dan tidak boleh digunakan untuk menegur isteri.
Pertamanya, teguran tersebut boleh dilakukan secara lisan ketika pasangan suami isteri berdua-dua dalam keadaan yang tenang. Jangan sekali-kali menegur ketika sedang makan dan dihadapan khayalak ramai kerana ianya boleh menjatuhkan maruah isteri.
Keduanya boleh dilakukan secara penulisan. Si suami boleh menulis surat atau email kepada isteri dengan ayat yang puitis untuk menegur si isteri. Namun begitu katanya, jangan sekali-kali menegur isteri dengan sms kerana ianya boleh menimbulkan salah faham dan menghancurkan hati isteri. Apatah lagi sekiranya sms tersebut diterima ketika bekerja atau memandu yang boleh menyebabkan fikiran isteri terganggu.
Tetapi menurutnya, ianya bergantung kepada keselesaan masing-masing. Lain padang lain belalang, lain orang lain ragamnya. Asalnya ianya berhikmah nescaya ianya membawa kepada mawaddah. Teguran mestilah ikhlas untuk membimbing isteri daripada tidak tahu kepada tahu. Bukan untuk menunjukkan "kekuasaan" sebagai suami semata-mata. Bak kata orang tua-tua, "cubit-cubit sayang".

Bahana Suami Tidak Menegur
Sesetengah golongan lelaki memilih untuk berdiam diri. Awas, kadang-kadang tindakan berdiam diri ini boleh membawa si suami terjerumus ke dalam golongan yang dayus. Langsung tidak memberi respon walaupun si isteri melakukan kesalahan di depan mata.
Takutlah akan pesan Baginda S.A.W :
Ertinya : Dari Ammar bin Yasir berkata, ia mendengar dari Rasulullah SAW berkata : " Tiga yang tidak memasuki syurga sampai bila-bila iaitu si dayus, si wanita yang menyerupai lelaki dan orang yang ketagih arak" lalu sahabat berkata : Wahai Rasulullah, kami telah faham erti orang yang ketagih arak, tetapi apakah itu dayus? , berkata nabi : " Iiatu orang yang tidak memperdulikan siapa yang masuk bertemu dengan ahlinya (isteri dan anak-anaknya) - ( Riwayat At-Tabrani)

Menegur Isteri Tanda Kasih Sayang
Ada yang menganggap, menuruti kehendak isteri itu adalah salah satu tanda seorang suami itu menyayangi isterinya. Namun begitu, ada juga premis yang menganggap perkara ini boleh menjerumuskan rumah tangga tersebut kepada kebinasaan. Ini kerana, bukan kesemua kehendak isteri perlu dituruti oleh suami.
Sekiranya isteri melakukan kesalahan atau kesilapan, ianya perlulah ditegur seawal membina rumah tangga. Janganlah ditangguhkan kerana ianya boleh membawa barah di dalam kehidupan rumah tangga tersebut. Akhirnya menjadikan kesalahan sebagai perkara biasa. Akhirnya isteri naik tocang, rumah tangga menjadi pincang. Akhirnya suami mendapat pengiktirafan sebagai suami yang dayus.

* Hidupkanlah budaya saling berkomunikasi, tegur menegur , nasihat-menasihati, belai membelai di dalam rumah tangga. Andai isteri tersalah, suami menegurnya. Begitu juga sebaliknya. Jangan lah disebabkan sayang teramat dalam sampai sanggup naik tangan ye. 



Share dari emel.

Betul kan??


Sekadar nak berkongsi ni je hari ni...Aku terima dari emel dari group pak belang...Ada kebenarannya di situ...Minat Ustaz ni..


Thursday, March 22, 2012

Tah takde keja agaknya

Serius memang orang macam ni takde keje.

Sibuk nak follow orang kat sana sini.
Blog dia.
Twitter dia.
Facebook dia.
Macam-macam lagilah kan.


Yang aku pelik,biar benar kau takde keje nak stalk orang pastu cuba untuk menjadi dia sampai kau sanggup nak jual nama orang lain,buat account under nama orang lain last-last nya kau terkantoi sendiri. Seriesly,kau memang psiko.

Apa ko takde identiti ke sampai nak buat naya,fitnah orang lain semata-mata nak bagi kepuasan kat diri ko sendiri?

Last-last ko yang penat sebab asyik nak jadi orang lain.


Tak salah pun ko nak follow sapa,tapi sampai ke tahap nak ambik hak orang and claimed benda tu kau punya dengan cara ko ubah sikit-sikit,tak bermaksud benda tu akan jadi ko punya.

Kalau iyepun,bagi kredit lah kan. Semua orang ada idola masing-masing n aku rasa ko ni dah jadi sewel sebab sibuk nak menjadikan diri ko idola kepada diri ko sendiri. Which is very kesiannnnnn deh lo.....

Aku respect blogger femes itu sebab kuat hati nak siasat benda yang sebenarnya.

Nasib ko lah kan, padan muka.


Tak sayang diri....

Semalam aku tengok Buletin Utama, keluarlah pasal budak yang dikatakan diculik tu sambil mata ni membaca berita ringkas yang keluar satu-satu kat bawah tu kan.


Eh-eh.....sedapa je kan dia kata dia tak diculik dan tak nak balik rumah dan sekarang ni dirujuk kepada pihak kaunseling. Tak berapa pasti kat mana tapi semalam ada lah keluar kat berita tu tempat dia dikaunselingkan.
Pelik aku dengan budak ni, iyelah dah besar tu...15 tahun dik,dah tahu beza mana baik buruk nya.

Kesian kat family yang sangka anak memang kena culik dan aku pun terkejut juga dan yes,aku rasa risau bila tengok berita pasal dia kena culik. 1st impression aku tengok gambar dia, ' cantik budaknya, janganlah jadi apa-apa yang tidak baik'. Sekaliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...Dia sendiri rupanya yang call minta kawan-kawan ambik. Siap nangis lagi adik-adik dia sebab ingatkan kakak diorang kena culik. Dah tahu kisah sebenar ni rasa macam 'alahaiiiiiiiiii,budak sekarang,berani dia lain macam'.


Well,aku dulu pun adalah perangai tak elok ye. Tapi aku memang tak berani keluar kalau mak aku tak suruh. Kebebasan keluar tu aku hanya dapat setelah tamat sekolah yang mana hanyalah dikawasan kampung.Kalu luar dari kampung,biasanya dengan mak atau adik-adik aku.

Teringat dulu,masa kawan aku ajak pegi main bowling, masa ni memang baru habis sekolah, mak aku tak banyak bunyi, tapi adik-adik aku yang pendengki tu saja je nak seksa suruh aku buat itu ini sebelum boleh keluar.  Dan aku buat juga apa yang diorang suruh. Rasa macam cinderella pun ada masa tu.


Dan pernah juga kena bantai oleh mak aku sebab balik rumah 4 pagi. Buat apa??? Melepak.Iyelah dah habis sekolah kan,nak jugak rasa macam mana lepak-lepak sampai pagi ni. Tapi, balik je ke rumah, dah nampak muka singa mak aku yang bersiap sedia untuk membaham mangsanya.


Pangggggggggggggggggggg!!!!!! Bukan penampar, tapi belakang aku ni dibantai nye dengan ntah apa ntah. Tapi sakit sampai ke tulang hitam. :-)...Masa tu tobat aku tak buat lagi dah. Tapi memang pun,itu kali pertama dan terakhir aku buat macam tu.

Dan satu lagi yang aku takkan lupa sampai bila-bila. Mungkin korang takkan percaya, tapi dulu masa aku kecik dan even sampai ke sekolah menengah pun (which is Tingkatan 1-3) aku dan adik-adik yang lain takkan berani buka tv everytime balik dari sekolah. TV tu kitorang tengok bila mak aku on je. Kalau dia tak on,memang kitorang tak on.


Tapi,itulah kan, budak dulu dengan sekarang memang tak sama lah. Mungkin juga sebab kemajuan yang terlalu cepat yang menyebabkan jadinya begitu. Budak sekarang ni mana dapat control,kongkong tapi bagi aku itu cara terbaik nak jaga dan kawal diorang. Budak sekarang ni teramatlah advance dan terlalu berani. Bukan atas sebab ingin tahu tapi sebab nak berlawan atau nak tambah jadi modal nak show off kat kawan-kawan.


Aku harap dapat jaga anak-anak aku sebaik yang mungkin je.





Tuesday, March 20, 2012

Kalau ye pun....


Semua dah dengar kan pasal ni? Terpanggil gak untuk kupaskan isu ni. Tapi tidaklah mendalam sangat,sekadar berkongsi pendapat aku kot....:-p...

Bagi aku melampau dah ni.Sebab,dah macam diorang pulak jadi tuan tanah sampai ada pengkhususan buat satu keja je dengan RM700. Dey, orang keja kontrak gaji RM700 tu pun keja dia menimbun-nimbum. Dengan bancuh simen, angkat simen, angkat pasir,batu naik turun tangga. 


Ini dah macam cekik darah majikan pulak. Dahlah kena bayar banyak untuk agen kan. Tak kira lagi kalau yang gamble berurusan terus dengan pihak yang diorang kenal kat Indonesia,pun boleh tahan jugak duit nak keluar tu. Dah macam mencurah-curah ke ladang gandum gitu...

Bagi aku, tak sepatutnya mereka buat macam ni sedangkan keja tu banyak mana je pun. Oklah,contohnya kan kalau kau memang jenis yang bekerjaya laki bini, ambik maid sorang dah tu jenis yang memang jarang amat makan kat rumah,berbaloi ke ambik maid yang keja nya hanyalah memasak tapi tak berapa nak memasak sebab majikan jenis tak makan di rumah atas sebab kerja atau ada benda lebih penting nak diselesaikan hingga kan masa balit ke rumah tu dah tengah-tengah malam. Tapi gaji RM700 dapat tiap-tiap bulan.

Tak berbaloi sangat... Rugi je buat macam ni. Aku bincang gak isu ni dengan laki aku dan dia kata naikkan pulak price untuk passport dan yang berkaitan. Kita pulak yang mainkan harga. Wah,dah macam tawar menawar di pasar borong pulak dah. Tapi aku tak pulak terfikir sampai ke situ, Agak terkujat jugak bila laki aku bagi jawapan mcm tu. 

Kalau difikirkan memang tak berbaloi,tak lojik, tak masuk dek akal, tak patut dan semualah yang tak-tak ni.
Dahlah majikan bagi tempat tinggal, makan minum tu percuma lagi. Iyelah dah duduk serumah kan,takkan nak biar diorang ni kelaparan pulak. Kang naya plak jadi cover muka depan mendera maid. Hissshhhhh.. 

Kalau nak dilaksanakan juga,boleh.Tapi dengan syarat macam yang aku akan buat ni. Gaji ko RM700 kan, Pegi cari rumah sewa,duduk sendiri,makan minum tanggung sendiri. Lojiklah tu? Dengan gaji RM700, mustahil tak boleh hidup sendiri kan dan passport ko aku pegang. Lantak ko lah tak boleh keluar ke,kena tangkap ke. Masuk keja sharp...Lambat masuk keja,potong gaji. Takde cuti,takde istilah sakit.Boleh?? Itu dinamakan adil dan saksama.

Bagi aku,benda ni tak adil bagi rakyat kitalah. Lagi-lagi yang aku dengar di berita benda yang dibincangkan tak sama dengan apa yang telah dipersetujui. Dan aku tersangatlah hairan kenapa kena buat pengkhususan macam ni. Satu keja RM700??/banyak cantik muka ko. 3 keja dah RM2100. Fuh,kaya tu. Jadi jutawan, hartawan diorang ni masa balik kampung.  gaji tu dah sama level gaji aku, dan bila jadinya begitu, aku ni bekerja semata-mata nak bayar gaji kauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu kah?? 


Sapa yang jadi maid sapa ni??????











JOM JOIN BLOGLIST BEN ASHAARI .. CEPAT !

Assalamualaikum dan selamat petang.




Okey, kenal tak sapa kat atas tu??BEN ASHAARI k...Tadi baca kat blog dia pasal segmen ni... Jadi,nak join jugak...Tak kira...:-)

Kalau korang nak join jugak,klik ye kat atas tu..

Dipendekkan cerita,segmen ni minta ceritakan sikit pasal blog aku dan kenapa aku berblogging.

Blog aku ni sekadar jadi tempat aku meluahkan apa saja yang ada dalam fikiran aku,apa yang jadi dalam hidup aku,keluarga aku,dan juga keadaan di persekitaran aku yang diselangselikan mungkin dengan info yang kita boleh gunapakai,amalkan untuk kehidupan kita. Kira nya ni macam diari aku lah. Tempat meluah perasaan.

Mungkin sama juga dengan yang lain-lain,tapi mungkin dari penyampaian,intipati yang nak disampaikan itu tidak sama. Mungkin berguna pada aku,tak berguna pada orang kan.

Kenapa berblogging? Minat tu timbul sejak aku melahirkan anak yang ketiga. My princess. Kenapa? Tiada jawapan. Sungguh. Minat tu datang macam tu je. Kalau ada yang follow,syukur sangat,takde pun itu bukan agenda utama aku. Biar lah yang follow tu atas kerelaan hati ye. Aku pun masih baru dan banyak lagi nak dibelajari.


Itu je lah kot. Sudi-sudi ye singgah ke blog saya.


Monday, March 19, 2012

MASALAH KEPUTIHAN

Aku terbaca ni tadi. Sumber dari FB. Perkongsian untuk ilmu bersama. Baca ye adik-adik....:-)



Masalah keputihan dan jangkitan kuman

Keputihan yang disebabkan oleh keluaran lendir dari faraj seringkali menimbulkan kerunsingan dan ketakutan di kalangan wanita-wanita.

Perkara yang paling ditakuti sekali ialah jangkitan kuman (venereal disease) seperti siplis dan gonorrhea iaitu penyakit penyakit yang dijangkitkan menerusi hubungan seks. Perkara lain yang merunsingkan wanita ialah kemungkinan beliau mengidap penyakit kanser pada bahagian peranakan. Bagi gadis-gadis yang belum berkahwin, pengeluaran keputihan menimbulkan persoalan samadamereka mengidap penyakit yang mengancam kesuburan mereka di masa hadapan kelak.


1. Peranan lendir di dalam faraj

Pengeluaran lendir keputihan dari kemaluan tidak semestinya menandakan penyakit. Disebaliknya ia mungkin tanda seperkara yang biasa sahaja. Lendir dikeluarkan oleh faraj dan pangkal rahim untuk tujuan tertentu. Ia dikeluarkan oleh sel-sel dan kilang-kilang khas pengeluar lendir.

Lendir ini mempunyai tugas pelindung kepada sel-sel dan dinding saluran faraj. Jika tanpa lendir, sel-sel tersebut akan menjadi kering dan rosak. Kekeringan faraj sering dialami oleh wanita-wanita yang telah putus haid (menopause) dan iini boleh menimbulkan masalah seperti rasa sakit sewaktu bersetubuh dan terkeluarnya darah dari dinding faraj.

Lendir faraj juga mempunyai peranan penting dalam peranan persetubuhan dan pengeluaran lendir bertambah banyak ketika naik syahwat dan ketika bersetubuh. Dalam keadaan demikianlendir adalah dikeluarkan oleh kilang-kilang lendir yang khusus dan terletak di bibir faraj. Keluaran lendir dari faraj yang berlebihan boleh berlaku di kalangan gadis-gadis yang sedang di alam percintaan dan gadis-gadis yang tinggi syahwatnya.

Pangkal rahim (cervix) juga mengeluarkan lendir denga tujuan-tujuan tertentu. Lendir pangkal rahim memainkan peranan dalam percantumandi antara benih lelaki (sperm) dan benih perempuan (ovum) di dalam proses persenyawaan.

Lendir ini mempunyai daya untuk membekal makanandan tenaga kepada benih-benih lelaki untuk beberapa hari dalam keadaan hidup jika sperma terletak di dalam lendir di pangkal rahim (pada kebiasaannya benih lelaki hanya hidup di antara 24-28 jam sahaja). Sifat dan keadaan lendir di pangkal rahim berubah dengan pusingan haid oleh sebab terpengaruh dengan perubahan paras hormon.


2. Apakah yang mengawal pengeluaran lendir?

Pengeluaran lendir dari faraj adalah dipengaruhi oleh paras-parashormon-hormon iaitu estrogen dan progesteron di dalam darah wanita. Hormon-hormon tersebut menambah bilangan kilang-kilang lendir dan membesarkan saluran-salutran kilang tersebut. Kenaikan dalam paras hormon tersebut , menambahkan lagi pengeluaran lendir dari dinding faraj dan pangkal rahim.

Keadaan ini sering kita temui apabila seorang wanita hamil. Ketika kehamilan kandungan hormon-hormon estrogen dan progesteron meningkat naik dan ini seringkali menyebabkan pengeluaran lendir yang berlebihan dari biasa.

Keadaan yang sama seringkali dialami oleh wanita-wanita yang memakan pil perancang keluarga keranapil tersebut mengandungi kedua jenis hormon etsrogen dan progesteron. Wanita-wanita yang sedang dalam rawatan dengan ubat-ubat hormon oleh sebab penyakit-penyakit yang tertentu seperti endometriosis kadang-kala juga mengalami pengeluaran lendir yang berlebihan.

Keadaan-keadaan tersebut di atas adalah dianggap sebagai fisiologi atau biasa dan tidak perlu merasa gempar atau bimbang.

Pengeluaran lendir yang berlebihanjuga boleh berlaku kerana gangguana jiwa seperti keadaan yang menimbulkan kesedihan atau kegembiraan yang amat sangat. Begitu jugawanita-wanita yang bekerja kuat dan memerlukan tenaga fizikal yang banyak, pengeluaranlendir yang berlebihan juga boleh berlaku.


Sifat lendir yang normal

Pada kebiasaannya sifat dan rupa lendir atau keputihan itu adalah jernih , cair tanpa berbau dan tidak diiringi rasa gatal.



3. Keputihan sebagai tanda penyakit
Pengeluaran lendir atau keputihan boleh menandakan sejenis penyakit pada faraj dan sistem peranakan. Di dalam keadaan sedemikian, pada kebiasaannya lendirnya bersifat putih pekat, kelihatan seperti nanah, seringkali berbau busuk serta diiringi rasa gatal-gatal pada sekeliling faraj. Adakalanya warna lendir itu berwarna kemerahan atau coklat kerana bercampur darah. Ini adalah tanda yang perlu diawasi kerana ada kemungkinan besar ada sejenis jangkitan kuman berlaku.


4. Jenis-jenis jangkitan kuman

Beberapa jenis kuman boleh menjangkiti faraj, rahim dan saluran fallopian. Sesetengah daripada jangkitan kuamn hanya terhad kepada faraj tanpa melibatkan rahim dan saluran fallopian. Keadaan ini tidak begitu membahayakan. Tetapi apabila jangkitan kuman merebak kepada saluran fallopian di antara perkara-perkara yang akan timbul dalam jangka-masa panjang ialah kemandulan, masalah haid, kesakitan dan lain-lain.



i. Kuman

Kuman bakteria jenis E-coli adalah kuman yang sering menjangkiti kemaluan dan perkakas peranakan. Kuman-kuman yang lain yang merbahayakan ialah kuman gonorrhea dan siplis. Kuman yang digelar dengan nama Trichomonas sering juga menjangkiti kemaluan dan menyebabkan pengeluaran lendir yang berwarna kehijauan dengan disertai gatal-gatal dan bau busuk



ii. Kulat

Kulat yang digelar dengan nama Monilia atau candida sering menjangkiti wanita yang sedang hamil atau mengidap kencing manis.



iii. Virus

Virus seperti herpes dan chlamydia sering menjangkiti kemaluan dan perkakas peranakan.



5. Apakah bahaya jangkitan kuman

Di antara-antara penyakit jangkitan kuman terdapat beberapa jenis yang membahayakan terutama jika ia menyerang saluran fallopian. Ia menyebabkan kemandulan , kesakitan ketika haid, pendarahan yang banyak selepas persetubuhan. Kuman yang hanya menyerang faraj dan pangkal rahim kurang merbahaya kerana masalah-masalah yang ditimbulkan adalah kecil iaitu sakit sewaktu bersetubuh, pendarahan selepas bersetubuh. Tetapi ia jarang menyebabkan masalah-masalah yang teruk dan kemandulan.


6. Bagaimana kuman berjangkit?

Wanita-wanita yang hamil, selepas bersalin , selepas gugur, memakan pil perancang keluarga, memakai alat dalam rahim seperti IUD dan lepas putus haid mempunyai lebih risiko untuk dijangkiti kuman.

Kebanyakan jangkitan kuman adalah hasil dari perhubungan seks.. Oleh itu adalah tidak memeranjatkan jika penyakit tersebut lebih sering dihadapi oleh wanita-wanita pelacur dan mereka yang mengamalkan seks rambang (promiscuity). 

Pasangan lelaki atau suami boleh mengidap penyakit yang sama khususnya gonorrhea walaupun tidak mengalami apa-apa tanda penyakit tetapi ia hanya menyimpan kuman tersebut di dalam kemaluannya dan boleh menjadi sumber penularan dari satu mangsa ke mangsa lain.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...