NUFFNANG

Yang Memfollow Kamek

Wednesday, May 9, 2012

MEI yang padat

Every year kan MEI memang adalah bulan yang aku tunggu. Sebab bulan ni paling banyak orang yang nak diraikan. Lepas sorang,sorang lagi sampai dah tak tahu nak buat apa kan.

Tahun ni pun sama jugak tapi lebih bermakna sebab selain dari besday aku, aku tengah tunggu kelahiran si baby ni yang due date nya 31.05.2012 tetapi disebabkan aku ni asyiklah overdue, jadi tak mengharap sangat lah kan.

Tapi aku asyik pujuk dia keluar on my birthday. :-)

Nak tahu brapa banyak keraian di bulan Mei ni.....Ni aku list kan...

1.05.2012-Birthday mak mertua aku

05.05.2012-Birthday mak aku

10.05.2012-Mother's day (ntah betul ke idak date tu)

12.05.2012-Anniversary parents aku

14.05.2012-Birthday pak mertua aku

26.05.2012-Birthday kak ipar aku

28.05.2012-BIRTHDAY AKU.....saja nak bagi highlight kan.....

29.05.2012-Birthday anak buah aku lak..(ye ke????yang pasti bulan Mei jugak dia ni)


Banyak kan??Takde lah aku kata banyak sampai beratus-ratus nak dicelebrate tapi itu dah kira banyak sebab tak henti-henti sambutan tu.


Jadi tahun ni disebabkan mak usu aku  belah bapak aku nak kawen on 01.06.2012, so kitorang decide nak buat celebration besar-besaran untuk bulan ni. Tambah pulak yang si kakak ipar aku tu ngandung jugak,pun sama due date dengan aku. Kawtimmmmmmmmmmmmmmmm sangat masa buat baby...Hehehheheheh.

Date yang dipilih untuk celebration on 28.05.2012...:-p....Adalah dimaklumkan bukan aku ye yang pilih date tu,tapi kakak sulung aku iaitu mak kepada anak buah aku tu.

Nanti aku buat entry ye pasal blast celebration ni.... Can't wait for the day and still counting days for the baby....

Tuesday, May 8, 2012

Tidak benar kata mu

Aku takde idea nak tulis apa lah....Tapi kan sejak 2 menjak aku start blogging ni,aku perasan memang yang jadi blogger ni adalah orang yang camwhore....

Matiklah aku ni haaaaaaaa...Bukan jenis camwhore ler...Ngambik gambor tu aku sukeeeee tapi tidak bergamabr sebab aku memang tak suka bergambar. Boleh kira je brapa kerat gambar aku ni. Nak tengok aku banyak bergambar time kawen je dulu kot.

Gambar anak-anak memang banyak. Hubby plak memang peel tak suka bergamabr.Suka tengok gambar je. Kalu disuruh ngko dia tu ngambik gambar, entah gamabr apa diambiknya.

Sebab tu jugak aku jarang tepek gambar dlm ni. Bukan saja nak bajet retis olllllssss....Tapi kadang aku rasa tak perlu,tapi rupa-rupanya perlu. Nak lagi kalau yang berblogging pasal diari hidup,orang-orang sekeliling kan.

Takpe...takpe...aku buat pelan-pelan ye. tak leh paksa sangat ni. 

Entry yang entah apa-apalah ni.

Tadi masa balik rumah aku tengok program wanita ni kat TV. Salah satu slot tu nak promosikan satu konsert. Tetamu tu lelaki,penyanyi lah ye. Kira legenda  lah tu. 

Aku tak bagi tumpuan sangat sebab tengah mengantuk. Dah jadi kebiasaanlah nak tido je mesti buka TV. Jadi tadi tengah diorang seronok berbicar,bermadah apa semua kan, terdengar si tetamu ni dok sebut Sabah and Sarawak.

Kira nya macam ni dia cakap...kat Sabah ada,tapi kat Sarawak takde. Tak tahulah mungkin yang di Sarawak buta IT ke apa?? Habis je dia cakap macam tu,disampuk oleh sang pengacara dan kamera memang ke arah pengacara lah kan.

Sumpah aku nampak sangat muka salaj seorang pengacara tu berubah habis. Tidaklah si pengacara tu dri Sabah ke  Sarawak ke tapi memang nampaklah perubahan wajah tu. Maybe terkujat jugak kot bila dengar si tetamu tu cakap macam tu.

Aku????Of course terasa. Even pun masa dia cakap tu aku dengar tak dengar je tapi memang pasti pasal buta IT tu. Kang aku sebut kang nama si tetamu,kena saman lak kan. Tapi aku nak bagitahu lah ye, tak semua nya yang dari Borneo ni buta IT. Even di pedalaman sekarang ni pun dah banyak kemajuan cumanya laluan ke pedalaman tu yes,memang masih menggunakkan laluan dalam hutan, naik bot. Aku tahulah sebab aku keja mahkamah dan ada masa bekerjasama dengan JPN nak pegi ke area pedalaman ni. 

Yang selalu komen kitorang ni dudok atas pokok lah apalah. Tak majulah,kureng sosial ke ntah apa-apa lagi lah. Aku pasti orang-orang sebegini memanglah tak pernah jejak kaki kat Sarawak. Hanya dengar dari orang dan suka percaya bulat-bulat.


Aku suggest yang tak pernah datang tu datanglah ye even hanya sekali dalam hidup korang. Nanti boleh beli banyak-banyak ikan terubok dan kek lapis...:-p


Friday, May 4, 2012

Sentap

AKU SENTAP KO BUAT MACAM TU LAH. TAPI AKU DIAM JEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE





































































































I HATE U DAMN MUCH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Enjoy a pizza and kebab meal with 3 friends at #deCarlo at RM39. That's a steal!

Enjoy a pizza and kebab meal with 3 friends at #deCarlo at RM39. That's a steal!

Counting the days

Assalamualaikum...

Hmmmm..Nak cite tentang perkembangan diri yang dah makin berkembang ni lah pulak.

Minggu ni adalah minggu ke 35. Rabu lepas baru je buat check up. Tapi kali ni aku pegi sebelah petang. Jadi next check up aku nak pegi sebelah petang jugak sebab kompom2 tak banyak sangat orang n tak lama nak menunggu. Letih dah aku brapa kali check up dah asyik tunggu sampai 4-5 jam. Dari pagi sampai ke tengahari.

Masa last check up, ada jumpa doc kan sebab nak tengok result BSP aku tu. Alaaaaaaaaaaa...yang kena check darah cucuk kat jari 4 kali tu. Kol 8 pagi, 11 pagi, 5 petang dan 9 malam. Result tu okey je untuk 3 waktu pertama tu. Sekali yang malam tu naik mendadak ke 7.3 sebab nya aku makan cokolat.Hambikkk...Tapi yang bestnya doc nak scan masa 36 minggu. Tapi sebabkan aku excited sangat nak scan sebab pregnant kali ni memang baru sekali je scan,so tertunggu-tunggu jugak.


Apa result scan???
Aku ni everytime pregnant memang jenis yang percaya kata hati. Ibu-ibu mengandung mesti faham maksud aku ni. Everytime aku mengandung agak-agak dah dalam 4-5 bulan macam tu dah macam dapat agak beserta dengan kata hati yang kuat akan tahu apa gender baby. Ni bukan berdasarkan pregnancy terdahulu sebab every pregnancy tu lain pembawakannya. So kali ni masa dh 4 bulan tu dah dapat agak the baby is boy. Memang excited sebab dah macam 'lat manit' kata orang-orang tua Sarawak. Maksudnya anak tu berselang seli jantina lah. Dalam kes aku ni lelaki,lelaki (yang meninggal tu), perempuan n now lelaki. Tapi masa scan tu aku tak tanya pun doc. Doc check air ketuban, kedudukan baby semua dah dalam posisi yang betul. Berat baby dalam 3.28. Masa scan lah. Kalau lahir mungkin lebih atau kurang dari tu kot. Last-last tu je doc tanya 'dah tahu jantina baby ke?'Aku eksen kemain jawab belum tapi kongpideng dalam hati memang boy. Doc tanya lagi 'nak tahuke jantina baby?' Aku jawab 'lelaki kan'. Doc tu kata 'yup,betul' sambil tunjuk kat aku kat screen tu telor dia.Bukan main lagi ye baby.

Persediaan barang-barang??
Hmmmmm...Part ni memang aku tak tahu nak cakap apa. Setakat hari ni banyak lagi aku tak beli. Dah ler semua barang-brang si bunga dulu aku tinggalkan kat rumah mak aku di Kuching. Iyelah sebab ingatkan nak jarakkan kelahiran kan 3-4 tahun ke. Sekalik kooooo eksiden. Sekarang ni memang aku dah macam kelam kabut sikit nak beli sikit-sikit mana yang perlu. Tapi ubat aku yang paling penting ni tak beli lagi. Huhuhuhuhuhu..Baju-baju memang aku tak beli sebab baby kan. Cepat besar. Pakai je baju si bunga yang sesuai untuk boy. Jimat sikit. Tetiba aku stresss lah kenang part ni. Heh.

Ibunya???
Aku???Setakat ni hanya mampu duduk, baring,buat keja rumah sikit. Keja opis tu apa boleh buat lah kan. Tapi hujung-hujung ni lagi banyak duduk dari buat keja sebab officially aku tak under sapa-sapa. Just buat keja mengikut arahan je. N multitasking jugak. Sakit belakang makin menjadi-jadi. Kat tuuuuuuuuuuuuuttttttt tu tak payah cakaplah kan. Bangun tido,nak bangun dari sofa nak berjalan semua dah sakit. Lama sangat aku rasa nak cukup bulan ni. lagi-lagi aku ni biasanya overdue. Hmmmmmmmm. So far,kesihatan tu okey lah.Setakat sampai ke 35 minggu ni takdelah kena sakit demam terok ke apa ke.Alhamdullillah.

Aku harapkan kelahiran baby ni semudah macam si bunga dulu. Tak lama sakit,tak lama nak push, n aku tak rasa sakit sangat masa kena jahit.

Next appointment nanti kena jumpa doktor lagi sebab aku ni disuruh buat lagi test BSP tu. Rimas betol lah nak buat benda tu sebab asyik nak ulang alik je. Sampai semalam aku terfikir nak menipu je tulis sendiri result tu. tapi bimbang jugak kalau diorang check balik dengan orang makmal. Hadap je lah ye.



KELAHIRAN


* Share dari blog ni http://zamani84.blogspot.com/2012/05/10-fakta-menarik-tentang-kelahiran.html


dan dari pandangan aku yang tengah membuyung ni.



10 FAKTA MENARIK TENTANG KELAHIRAN


1. Hanya 5% bayi yang lahir pada tarikh EDD (Estimated Due Date) mereka. Kebanyakannya lahir antara minggu ke 37 dan 42 kehamilan.
  * Aku dah lalui pengalaman sampai 41 minggu. Letih menunggu nokssssss.Inikan 42 minggu...huhuhuhuh

2. Sehingga bersalin, rahim ibu akan mengembang 500 kali ganda dari saiz normal untuk menampung kandungannya.
   * For sure lah kan. Rekod bayi terbesar aku si bunga tu lah...3.8kg...Semangat sungguh budak tu.

3. Purata darah yang hilang melalui proses kelahiran normal adalah 500ml.
     * Wallahualam.

4. 80% wanita mengalami sindrom “Baby Blues” semasa 2 minggu terawal selepas bersalin disebabkan oleh perubahan hormon badan.
    * Yang ni memang pasti tapi kalau tak kawal memang jadi meroyan kot. Takut juga.

5. Hanya 1 daripada 10 wanita mengalami pecah air ketuban sebelum proses bersalin bermula. Kebanyakan wanita hanya akan mengalaminya apabila mereka telah bersedia untuk meneran keluar bayi.
      * Semestinya. Aku takde pengalaman ni. Semuanya dipecahkan oleh misi-misi bertauliah.

6. Badan manusia hanya mampu menanggung kesakitan sehingga 45 Del. Tetapi semasa bersalin ibu akan mengalami sehingga 57 Del yang bersamaan dengan 20 tulang dipatahkan serentak.
      * Subhanallah. Lelaki mampu ke tak eh tahan kesakitan macam ni?? Alangkan hubby aku tu sakit gigi je dah macam apa dah perangai.

7. Apabila seorang ibu mula sakit hendak bersalin, tercatatlah pahala jihad baginya.
       * Alhamdullillah.

8. Apabila seorang ibu melahirkan anak, terhapuslah dosa-dosa lepas bagi wanita itu.
      * Syukur alhamdullillah.

9. Ibu bersalin akan dapat pahala 70 tahun solat dan puasa.
     * Syukur Ya Allah.

10. Setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah hadiahkannya pahala menunaikan haji.
     * Mudahan ada kesempatan untuk ke sana sendiri.

* Itu jelah pandangan aku. Yang pasti semua wanita yang telah bergelar ibu,ummi,mummy,emak atau yang bakal bergelar ibu,ummi,mummy, emak akan mengakui bahawa saat-saat mengandung adalah antara saat-saat terindah,termanis dalam hidup mereka.


Macam nangka daaaaaaaaaaa

Sabtu lepas macam biasalah asal weekend je memang aku balun tido santak sampai jam 11 pagi..Hehehehheheh.Bukan selalu(tak nak ngaku every week buat mcm tu).Tapi memang syok lerrrr tido santak jemaah dengan anak-anak di kala hubbyku bangun pagi bersiap-siap nak pegi keja.Siap aku jeling je tengok dengan senyuman sinis.Membakar je hati teman.

Yang aku nak ceritakan ni pasal pagi Sabtu lepas.Kebiasaannya memang anak-anak bangun lagi awal sikit dari aku. Aku tido tu pun kiranya tido-tido ayam je,sebab kejap-kejap tengok diorang buat apa lagi-lagi si bunga tu. Panglima tak risau sangat sebab memang dah pandai bawa diri kan. Si bunga ni dah boleh tahan dah.Rumah aku tu kat mana yang tak berpagar dah. Kat bilik mandi,toilet,dapur pintu depan semua dah dipasang pagar. Itupun dia dah start pandai angkat kaki nak melangkah pagar tu. Nasiblah rumah tak bertingkat ye.

Kan dah lari dari topik...Ishhhhhhhhhhhhhhh...Sebenarnya aku nak ceritakan pasal aku jatuh dalam bilik mandi. Pagi-pagi tu lepas bangun tido,biasanya memang aku mandikan si bunga dulu.Tak pun aku kasi dia melengas dulu dengan peluh-peluh,aku pegi buat keja lain dulu like menyapu,mengemop, cuci baju-baju dan terus memasak. So by the time aku siap semua tu,kalau dikirakan aku bangun jam 11 pagi,kompom jam 12 aku dah habis buat semua tu.

Sebabkan hubby habis keja jam 12 jugak,dengan pengiraan aku yang tak berapa nak bertauliah ni,dia akan sampai jam 12.30 di rumah. Jadi adalah kan bajet masa 1/2 jam nak mandi kasi wangi-wangi sikit,seksi-seksi sikit,menggoda gitu tunggu hubby balik. :-p

Jadi,lepas bagi mandi si bunga,kemaskan dia...Si mak buyung pulak nak mandi. Nak dijadikan cerita,bukan aku buat cerita ye. Selama aku di rumah ni everytime aku masuk bilik mandi memang kaki kanan masuk dulu. Tak tahu knapa tatapi automatik lah macam tu. Entah macam mana hari tu aku masuk kaki kiri dulu dan tak sedar lantai tu licin.

Masuk-masuk je dah aku tergelincir tapi sempat pegang pintu. Kaki kanan masa ni tersangkut kat pagar dan tangan kanan berpaut kat tiang pintu sebelah. Pun aku tak boleh selamatkan diri.Memang aku menjeritlah kan. Sampai panglima aku jengok aku kat bilik mandi. Masa ni aku masih cuba bertahan tak nak jatuh sebab takut jatuh terlentang coz aku dah memang tak balance and kangkang kaki tu pun dah makin besar. Too bad,akhirnya aku terjelepok di situ sebab dah tak tahan dah. Memang rasa macam nak patah kaki,putus urat pinggang. Aku ni dah lah menghitung hari juga dah kiranya ni. Jadi pulak macam ni. Sorang-sorang lak tu di rumah. Itulah kan derhaka jeling-jeling hubby pagi tadi.

Lepas jatuh tu ada gak aku terdiam dalam 10 minit tak bercakap langsung. Panglima asyiklah panggil aku 'ibu...ibu...ibu'. Memang aku totally tak boleh bercakap langsung. Si bunga pulak gelak-gelak manja gitu. Nak jugak aku panggg dia...Tetiba kan. Lepas lebih kurang 10 minit tu baru keadaan kembali normal, aku mandi-manda,kemas-kemaskan diri dan rumah (againnnnnnnnnnnnnnnnnn),aku pun lepak je kat ruang tamu tunggu hubby balik.

Tapi kali ni aku tak manja kooooooooooooooooo.Kebiasaan memang aku mengadu aku sakit sana sini. Kali ni takde. Aku diamkan je,Bukan aku takut dia bising,tapi tak nak dia risau. Sampai lah 2 hari aku still tak cakap kat dia aku jatuh then baru aku realised ada lebam kat kaki aku. Memang ada gambar tapi tak nak lah tepekkan kat sini. Paham2 lah ye. Memang lebam sangat,aku tekan sikit memang sakit sangat.

Barulah semalam hubby sedar yang kaki aku ada lebam and dia urut-urutkan. Sampai ke hari ni memang masih sakit tapi still boleh jalan lah. Harap-harap tak berulang lagi. Sekarang ni jalan pun dah tak balance.Next week baru masuk 36 minggu. Sabar,sabar dan sabar dan terus menghitung.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...